Kabels en leidingen: kunststof leidingsystemen

Gepost op: 13 juli 2017

Nog niet zo heel lang geleden werden er voor de leidingen in huis metalen gebruikt. 

Lood
Er werden een lange tijd loden pijpen toegepast voor de waterleidingen in huis. Een groot nadeel van het lood is dat het langzaam in water oplost. Daardoor zal het loodgehalte in het water dus hoger worden. Indien we water uit de kraan wilden drinken, was het verstandig eerst het water goed te laten stromen. Daardoor werd het lood uit de leidingen verwijderd en kon het worden gedronken. Wanneer het loodgehalte te hoog was kon er loodvergiftiging voorkomen. Loodvergiftiging is gevaarlijk omdat het een onherstelbare schade aan de hersenen kan veroorzaken. Daarom heeft men naar andere oplossingen gezocht. 


Gegalvaniseerd staal
Na lood is men gegalvaniseerd staal gaan gebruiken. Dit metaal is zwaar en moeilijk bewerkbaar. Het geeft wel een sterk leidingnetwerk. Het nadeel is dat het roest. De leidingen werden nauwer. Ze worden nu niet meer gebruikt.

Koper
Lang is er koper gebruikt voor het water leidingnetwerk. De leidingen kunnen door middel van snelkoppelingen of solderen aan elkaar worden gemonteerd. Het soldeer moet wel loodvrij zijn. 

Kunststof leidingsystemen
Tegenwoordig gebruiken we hoofdzakelijk kunststof leidingsystemen. De kunststof leidingsystemen worden vandaag de dag gebruikt voor de waterleidingen, riolen, gas en elektriciteit. Kunststof heeft een lange levensduur. Het moderne PVC Polyvinylchloride heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. De sterkte van de kunststof leidingsystemen heeft men verbeterd door de buizen uit meerdere lagen op te bouwen. Hoe meer lagen een buis heeft, hoe sterker hij wordt. Ook de kleine verbindingsonderdelen worden van kunststof gemaakt. Door middel van pvc-lijm zijn de verbindingsstukken en buizen aan elkaar te bevestigen. Kunststof is gemakkelijk te bewerken en een belangrijk voordeel is ook dat het een licht materiaal is. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn wat het gebruik van kunststof biedt.

Kunststoffen kunnen heel slecht verteren in de natuur. Daardoor komt het dat we overal plastic voorwerpen tegen kunnen komen in de natuur. De afvalberg kunststof is de laatste jaren steeds sneller aan het groeien. Het kan ook moeilijk gerecycled worden. Een ander groot probleem is plasticafval in zee. Er drijven hele grote velden met zeer kleine deeltjes plastic op zee. Veel vissen krijgen dat in hun lichaam en zullen eraan sterven. Wanneer de vissen dat opeten krijgen we dat ook binnen als we vissen eten die plastic in hun lichaam bevatten. . Ze zijn daarom niet zo lang geleden begonnen om te proberen al het plastic uit zee te vissen. Het project is inmiddels een enorm succes.

Tip: kijk op De Jongh Pipesystems voor kunststof leidingsystemen.

Delen

Recente artikelenArchief